De afgelopen 3 jaar is er in het leven van Anneke veel gebeurd: een echtscheiding, het verlies van een dierbare vriend, een heupoperatie en het spaak lopen op haar werk. Anneke zette haar schouders eronder en zorgde dat haar leven weer op de rit kwam. Maar van binnen was er geen rust en evenwicht wat haar persoonlijke geluk in de weg stond. Zij besloot zich te laten coachen door Caroline en is daarna met haar meegegaan naar de woestijn. Graag deelt zij met jou haar proces en ervaringen.

Wat was de aanleiding om in coaching te gaan bij Caroline?

Ik heb Caroline destijds via mijn werk leren kennen en voelde bij haar al direct een verbinding. Zij was teamcoach bij ons en deed de begeleiding van teams vanuit een heel mensgerichte insteek. Medewerkers waren ook erg enthousiast over de wijze waarop Caroline de teams begeleidde. Om een coachtraject aan te gaan was het voor mij wel belangrijk om een sterke verbinding en vertrouwen te voelen voor de coach. Bij Caroline ging dat als vanzelfsprekend. Na jaren vooral op werkinhoudelijk vlak bezig te zijn geweest met mijn ontwikkeling was 2018 voor mij een keerpunt.

Wat wilde je onderzoeken?

Ik merkte dat mensen om me heen mij anders ervoeren dan ik me voelde. Ik kreeg vaak te horen dat ik een sterke vrouw was die heel goed weet wat ze wilt, overwicht heeft en haar mannetje staat. Echter van binnen voelde ik me helemaal niet zo zeker. Ik twijfelde veel aan mezelf en had een laag zelfbeeld. Hoe komt het dat er klaarblijkelijk twee Anneke’s zijn en wie is de ware Anneke? Ik was ook heel benieuwd naar wat ik daar zelf in deed: wat zijn mij patronen, hoe zijn ze ontstaan en hoe kan ik ze veranderen. Ik verlangde naar meer rust, een rust die voortkomt door authentiek te zijn.

coaching caroline froeling
En toen startte het traject. Hoe was dat?

Caroline is niet iemand die eindeloze gesprekken voert. Zij gaat als snel naar de ervaring toe. Niet praten over maar direct naar de kern in het hier en nu. Dat was nieuw voor mij en daarom ook spannend. In een van de eerste sessies maakte ik contact met mijn keel die ik ervoer als mijn zwakke plek. Als ik mij niet op mijn gemak voel of emotioneel wordt dan voel ik mij letterlijk stikken. Dat kon ik op dat moment ook voelen. Alles in mij wilde daarvan weg en ik werd gevraagd of ik in plaats van het weg te duwen, erbij wilde  blijven. Het was heel bijzonder te ervaren wat dat met me deed. Eerst die weerstand ervaren en dan niks te doen om later de rust en lichtheid te voelen.

Elke sessie was anders. Ik doorzag hoe ervaringen uit het verleden doorwerkten in het nu. Ik liep een tijdlijn waarbij de periode naar voren kwam dat mijn broer overleed en ik ergens het besluit nam om mijn ouders, die enorm veel verdriet hadden, niet tot last te zijn. Ik werd me bewust dat ik zelf vasthield aan het beeld dat ik minder ben dan een ander en een soort van onzichtbaar wilde zijn. Dit beeld heb ik losgelaten en mijzelf toegestaan om er helemaal te zijn. Diep van binnen voelen dat ik van waarde ben en dat ik die waarde mag leven. En zo bracht elke sessie niet alleen nieuwe inzichten maar ook ruimte om te verwerken en te helen.

bezinningsreis retraite ontdekkingsreis
Hoe hebben de sessies doorgewerkt in jouw dagelijks leven?

Na de coaching was ik mij veel meer bewust van mijn eigen handelen. Ik ben yoga gaan doen voor extra rust en heb ook op werk/privé vlak de nodige keuzes gemaakt. Maar bovenal heb ik vertrouwen in mijzelf en in de keuzes die ik maak, al gaat dat niet altijd vanzelf.

Daarnaast heb ik mijzelf de woestijnreis cadeau gedaan. Een uitdaging op twee fronten. Wat zit er nog wat aandacht vraagt bij mij en hoe overleeft een “luxe paard” als ik het back to basic leven in de woestijn. Op beide fronten een geweldige ervaring. Wat een prachtige omgeving, wat een lieve mensen, hoe heerlijk kan het eenvoudige leven in de woestijn zijn en hoe mooi de verbinding in de groep. Een reis die op het meest geschikte moment in mijn leven kwam. Ik ben in contact gekomen met het kleine vrije onbevangen meisje van vroeger. Die kleine dappere Anna die op 6 jarige leeftijd tegen haar moeder zei: Mam mijn haar moet kort en ik wil dat jullie mij Anneke gaan noemen.

Die Anna is er weer en ik neem weer de regie over mijn eigen leven en ben daarmee de beste versie van mijzelf. Ik geniet van het leven en de mensen om mij heen.

Er is meer overeenstemming met wat anderen al lang zagen maar wat ik zelf uit het zicht had verloren. Er is rust en vertrouwen en ik ben bezig mooie stappen te zetten. Waar gaat dit eindigen? Ik weet het niet en ook dat maakt mij niet onrustig. Ik sta meer open voor mensen en ben blij met wie ik ben. Mijn reis is nog niet afgelopen. Soms val ik even terug maar dat herken ik dan ook snel weer en dat mag er ook zijn. Dan weet ik wat ik kan doen. Er komt voor mij zeker nog weer een volgende woestijnreis. Ik heb daar nog lang niet alles gezien en gevoeld.

caroline woestijnreis jordanie retraite
Hoe heb je Caroline ervaren?

Ik heb Caroline ervaren als een vakvrouw en bovenal als een warm en liefdevol mens die haar eigen kracht zo mooi weet in te zetten in het hele traject (coaching en woestijnreis).

Ze heeft mij de juiste vragen gesteld en daarmee een proces in gang gezet en steeds stapje voor stapje gekeken wat ik nodig had om weer verder te gaan. Caroline heeft mij het vertrouwen gegeven waardoor ik met mijn nuchtere Groningse aard mee kon gaan in mijn eigen innerlijke onderzoek. Zij heeft mij patronen leren herkennen, bekijken en bepalen wat ik daarmee wil doen. Tijdens alle trajecten zijn het mijn keuzes geweest. Caroline reikt aan maar je maakt zelf de keuze.

Ik ben ongelooflijk blij ben dat ik Caroline heb leren kennen. Haar coaching sessies, de woestijnreis en haar levenshouding hebben mij de afgelopen jaren enorm geholpen in mijn ontwikkeling.

Is er nog iets wat je wilt delen?

Ik heb mogen ervaren dat als je open staat voor de vorm van coaching die Caroline geeft en het vertrouwen voelt, je heel diep naar binnen kunt gaan om gebieden aan te boren die anders ongezien blijven. Ik ben ver terug gegaan naar mijn kind zijn en heb daar mijn innerlijke kracht ook zelf weer gevonden. Een kracht die voor anderen nog wel zichtbaar was maar voor mijzelf niet zo duidelijk en overschaduwd werd door een twijfel in handelen. Ik denk dat ik vooral geleerd heb hoe ik mijn kracht op een “eigen” manier in kan zetten waardoor het ook effectief is. Dat alles heeft mij heel veel rust gegeven en het vertrouwen dat welke keuzes ik ook maak het de juiste keuzes zijn.

Dankzij de rust, het vertrouwen en de begeleiding van Caroline is mij dat gelukt, iets wat ik alleen zeker niet voor elkaar had gekregen. Dan was ik in het instrumentele blijven hangen. Nu ben ik echt bij mijzelf te rade gegaan onder haar liefdevolle en kundige begeleiding.”

 

Dank je wel Anneke voor het delen van jouw verhaal!

Dik veel liefs.