Afgelopen jaar kwam Floortje bij mij voor een coachtraject. Floortje was 2 jaar afgestudeerd en stond bekend als een jonge vrouw met veel talent. Ze wilde een stap op de plaats maken om te kijken wat een goede vervolgstap in haar carriere zou zijn. Tijdens ons erste gesprek werd duidelijk wat de onderliggende vraag was. Floortje vertelt hier haar verhaal over het leren werken met zelfvertrouwen.

vrouwen woestijnreis jordanie

Zelfvertrouwen

‘In eerste instantie kwam ik bij Caroline om de vervolgstap in mijn carrière vorm te geven. Tijdens het intakegesprek werd duidelijk dat er achter deze vraag een andere vraag schuil ging. Ik kreeg altijd mooie feedback van mensen, maar bleef toch altijd onzeker. Die onzekerheid speelde ook parten in het besluiten welke richting ik op wilde gaan in mijn loopbaan. Het werkte verlammend en hield me klein. Het kostte veel energie en ik wilde dat anders. Daar heb ik met Caroline naar gekeken. Doelstelling werd om mijn kwaliteiten niet alleen te leren onderkennen, maar ze ook daadwerkelijk te voelen diep van binnen. Te gaan ’ownen’, zoals Caroline dat zegt. Zodat ik mijn talenten vanuit zelfvertrouwen meer in ga zetten, mezelf op waarde weet te schatten en van daaruit een vervolgstap in mijn carrière kon ga zetten.’

Hoe verliep het coachingtraject?

‘Door 360 graden feedback en het doen van testen werd duidelijk waar mijn kwaliteiten lagen. Ik vond het lastig om echt te zeggen: Ja dat kan ik. Zo werd me vaak gezegd dat ik zowel scherpe analyses kon maken en ook aansluiting weet te vinden bij veel verschillende mensen. Mijn onzekerheid zorgde ervoor dat ik me niet goed genoeg voelde om bijvoorbeeld tijdens vergadering mijn mening te geven want wie ben ik om er iets van te zeggen?

We zijn hiermee aan de slag gegaan door telkens situaties te oefenen, waarbij we bij mijn ongemak stil bleven staan. Dus bij spannende situaties niet terugschieten in oude reflexen, maar aanwezig te blijven bij het ongemak. Dat was nieuw want het liefste wilde ik zo snel mogelijk van het ongemak vandaan. Wat bijzonder was is dat het ongemak vanzelf verdween.

Het aanwezig zijn bij het ongemak en de situatie aangaan ben ik met Caroline blijven oefenen aan de hand van praktijkvoorbeelden. Wij bespraken de situaties voor waar ik erg tegenop zag. Het bleek dat ik allemaal aannames deed. Bijvoorbeeld over het beeld dat anderen van mij hadden. Door mijn aannames telkens te checken, bleken mijn aannames vaak helemaal verkeerd. Caroline gaf mij hele fijne handvatten om te benutten in mijn gesprekken. We oefenden deze eerst samen waarna ik dit in de praktijk kon toepassen. Naderhand reflecteerden we samen de gesprekken die ik in de praktijk had gevoerd.

Op deze manier ging ik mijn kwaliteiten steeds bewuster inzetten en zag dat de spreekwoordelijke ijsberen op de weg verdwenen. Ik werd me veel meer bewust van de dingen waar ik goed in ben. Daarnaast besefte ik dat ik voorheen met name energie stopte in vaardigheden waar ik nog niet zo goed in was. Dit was soms echt een energielek. Nu zie ik dat als ik mijn energie stop in de dingen waar ik goed in ben in plaats van in de dingen waar ik minder goed in ben, ik uiteindelijk een veel grotere groeicurve doormaak.’

vertrouwen coaching loopbaancoaching

Wat heeft het coachingtraject je gebracht?

‘Heel veel! Ik heb door de coaching van Caroline veel over mijzelf geleerd. Ik kreeg echt meer inzicht in wat mijn kwaliteiten zijn en hoe ik deze met meer vertrouwen in kan zetten. Ook werd ik bewust hoe ik van een kwaliteit door kon schieten naar mijn valkuil. Dan is er een teveel van het goede. Zo kon het oog hebben voor anderen doorschieten in mezelf wegcijferen. Eerlijk gezegd heb ik hier nooit zo bij stil gestaan, maar dit helpt wel om mijn eigen gedrag en het gedrag van de ander te begrijpen en hoe ik hier vervolgens zelf mee kan omgaan. Hier hebben Caroline en ik ook vaak mee geoefend aan de hand van situaties op het werk. Caroline heeft mij geholpen in het verleggen van mijn aandacht naar de dingen die juist goed gaan. Ook heeft ze me geleerd de lat niet altijd te hoog voor mezelf te leggen. Ik kijk nu van dag tot dag wat haalbaar is om te doen. Door mijn aannames te checken en mijn eigen talenten als vertrekpunt te nemen ontstaat er een andere, positieve beweging en ervaar ik rust.’

Hoe heb je de begeleiding van Caroline ervaren?

‘Caroline heb ik als een heel fijn persoon ervaren. Ze luistert heel goed, laat je altijd je verhaal vertellen zonder te oordelen. Ze is heel betrokken en benadert je op een prettige, professionele manier. Ze stelde me meteen op mijn gemak alsof ik haar al jaren kende en hielp bij het relativeren van zaken. Een mooie les die ik van Caroline heb geleerd is: niet teveel zitten op wat ik wil leren (en nog niet kan), maar juist focussen op de dingen die ik al goed kan en deze uitbouwen. Dan maak ik grootste persoonlijke groei door en…. het geeft me zelfvertrouwen.’

 

Dank je wel Floortje voor geven van deze mooie inkijk in jouw groeiproces.