Het was april 2019 toen Silke bij Caroline kwam voor een coachtraject. Het afronden van haar arbeidscontract bij haar vorige werkgever na een conflict heeft haar sporen nagelaten. Silke wilde daarmee aan de slag; weer terug naar die zelfverzekerde vrouw die ze  voor deze periode was. Silke deelt graag haar verhaal met jou. Lees je mee?

“Bij mijn vorige werkgever liep ik tegen een burnout aan. Ik had heel hard gewerkt en was erg moe. Ik heb een conflict gehad met mijn werkgever die een behoorlijke impact had. Ik was zo geraakt door deze situatie dat ik mijn zelfvertrouwen ben kwijtgeraakt. Ik voelde me eerder een miezerig muisje en zo wilde ik me niet meer voelen. Op advies van de psycholoog die me op weg hielp ben ik op zoek gegaan naar een coach, die me tijdens mijn werk in een nieuwe baan verder kon helpen.

Tijdens het werken in mijn nieuwe baan merkte ik dat ik achterdochtig was geworden en dat ik van een mug een olifant kon maken. Ik ben een echte denker. Ik vind het fijn om een situatie te analyseren en oorzaak en gevolg helder te zien. Dat denken liep bij mij spaak. Het was zo druk in mijn hoofd dat ik door de bomen het bos niet meer kon zien. Tijdens het intakegesprek met Caroline wist zij mijn verhaal een kop en een kont te geven en heldere verbanden te leggen zodat ik weer overzicht kreeg en mijn coachvraag kon formuleren.

 

Caroline stelde me voor om met name lichaamsgericht te gaan werken. In eerste instantie vond ik dat wat vaag en ook wat zweverig. En tegelijkertijd realiseerde ik dat het denken over en willen begrijpen van de situatie mij niet verder had geholpen. Dus zei ik ja tegen het traject en dat vond ik best spannend.

lichaamsgericht werken

Tijdens de eerste sessie was het al meteen raak. Het verdriet was zo voelbaar. In plaats van er over te  praten vroeg Caroline me waar ik het verdriet en de pijn in mijn lichaam voelde. Het was een zwaar gevoel als in de vorm van een soort bord in mijn buik onder mijn navel. Daar ben ik met mijn aandacht naar toe gegaan. Wat er daarna gebeurde laat zich moeilijk omschrijven. Het beeld van het bord veranderde in een trechter en tot slot tot een kleine knikker. Het verdriet maakte binnen een uur plaats voor een rustig gevoel. Onwerkelijk hoe zoiets werkt. Als ik daar weer aan denk, word ik daar weer blij van. En nog steeds gebruik ik deze techniek. Als ik een spannende situatie in ga dan sta ik stil bij mijn gevoel en waar ik dat gewaar wordt in mijn lichaam. Dat geef ik aandacht en ik merk dat me dat zo goed doet. In plaats van het weg te drukken ga ik er naar toe. Ik merk dat mijn intuïtie helderder is.

reflectie opstelling arbeidsconflict

Ook hebben wij een opstelling gedaan. Verschillende delen van mezelf hebben wij als velletjes papier op de grond gelegd. Zo lag daar de onzekere vrouw die van een mug een olifant maakt, de zelfverzekerde vrouw die boven de situatie staat en de neutrale vrouw. We hebben geoefend hoe je van de ene vrouw naar de andere vrouw beweegt, hoe je dus van de ene modus naar de andere modus kan gaan.

Ik merkte het letterlijk aan mijn lichaam. Hoe ik stond, hoe ik uit mijn ogen keek en wat ik voelde. Ik merk nu dat ik vanaf een afstandje beter naar mezelf kan kijken. Ik ben me bewust in welke modus ik zit en weet nu ook beter hoe ik in de andere modus terecht kom. En dat heeft direct invloed op mijn werk.

In sommige sessies waren we ook heel praktisch bezig. Caroline kon mij simpele handvatten geven die mij erg hebben geholpen. Zo was ik al bekend met het communiceren op inhouds- en betrekkingsniveau maar paste deze nog niet bewust toe. Ook had ik de neiging om aannames te maken: ik vulde de gedachten van de ander snel in. Het werd me duidelijk hoe belangrijk het was om mijn eigen gevoel te verwoorden en aan te geven wat ik graag zou willen. Juist door mijn eigen gevoel in te brengen kregen gesprekken daarna een andere wending. We kwamen tot een echt gesprek die ook nog eens resulteerden in hele concrete acties waar ik blij van werd.

communicatie bij areidsconflict
coaching

Het traject is inmiddels een half jaar geleden afgerond. De persoon met wie ik destijds een conflict had, heb ik weer ontmoet. Ik merkte dat ik stevig kon blijven staan, dicht bij mezelf was en open naar de ander toe. Dat gaf mij nog meer vertrouwen. Ik heb het achter me gelaten en kan nu weer vooruit.  Nog steeds kan ik wel eens wankelen in lastige situaties maar ik weet nu dat ik de veerkracht  heb om weer dicht bij mezelf uit te komen. Een groot goed.”

 

Dank je wel Silke voor het delen van jouw ervaringen.