Levenslust van Jette Vonk

Jette is 33 jaar als zij de diagnose uitgezaaid borstkanker en de prognose van 2 jaar levensverwachting meekrijgt. En dan… dan zakt haar wereld in. Maar niet voor lang. Na 2 weken ging ze naar Denemarken voor een familieweekend waar zij kon ontsnappen aan ‘het patiënt zijn’. Op de terugweg besefte ze dat ze niet verder als ‘de patiënt’ door het leven wilde gaan maar gewoon als Jette. Ze maakte de keuze om voor de volle 100% voor het leven te gaan. Samen met haar man Bas en zoontje Mac die toen twee jaar oud was. Jette schreef een mail aan haar familie en vrienden met daarin de boodschap dat het ziekenbezoek over was.

Als je dit leest ben ik er nog

Levenslust van Jette

Haar ervaringen van de afgelopen 2,5 jaar beschrijft ze in haar boek “Als je dit leest ben ik er nog”. Het schrijven van een boek is een van de wensen die op haar bucketlist staan. In plaats van een zwaar boek is het een boek geworden vol levenslust en inspiratie hoe je kan worden wie je diep van binnen werkelijk bent. In een interview in de Volkskrant vertelt ze over het vorm krijgen van haar bucketlist: ‘Terwijl ik mezelf, mijn ideeën en gewoonten onder de loep nam, begon ik mijn bucketlist met andere ogen te bekijken… Was dit echt een intrinsieke wens of een ego-dingetje, was ik uit op meer erkenning, wilde ik nog even lekker scoren in de buitenwereld?’ Ze ging haar lijst finetunen wat haar hielp om echt heel eerlijk te zijn tegenover zichzelf. Haar werkelijke verlangens kwamen zo op tafel te liggen: ‘Ik ben hiermee dichter bij mijn gedroomde zelf gekomen. Want hoeveel angsten ook door mijn hoofd spookten (angst om te falen, gekwetst te worden) met de dood aan de voordeur werd het makkelijker te kiezen voor dat waar mijn hart naar verlangde. Een onvoltooid leven is niet een leven dat slechts een paar decennia besloeg, een onvoltooid leven is een leven dat niet is geleefd, en persoon die niet is geworden wie hij had willen zijn’.

Mijn bucketlist

Het werken met een bucketlist heeft mij nooit zo aangetrokken tot ik Jette er over hoorde spreken. Daarom, hier mijn lijstje:
* met elke zoon apart een reis maken
* minimaal een week alleen naar Ameland gaan om te schrijven, schilderen, langs het strand te struinen en met de dag te leven
* met mijn blote voeten ‘s ochtends vroeg in het gras staan en daar de dag aanbreken
* borreltjes drinken bij het kampvuur
* Jordanië-achtige reis uitrollen in binnenland van Spanje
* … en niet alleen daar, Mongolië trekt nog steeds maar ook Zuid Afrika, Peru en Bali
* lange trektocht te voet maken
* minimaal een maand in de woestijn zijn
* met een busje op reis gaan, mijn neus achterna, zonder gelimiteerde tijd
* Woestijnreizen voor het bedrijfsleven uitrollen
* eigenzinnige teamcoaching op de hei, het wad, de woestijn of onder de amandelbomen van Spanje
* mensen inspireren om vol te leven
* samen met De Academie verder bouwen aan Meesterlijk Coachen
* … en niet alleen Meesterlijk Coachen.. er zitten zoveel ideeën in het vat. Over 10 jaar hebben we een prachtige plek in de natuur met Joris Laarman meubilair, een enorme grote vaas vol veldbloemen op de tafel en puur eten
* in de vroege ochtend naar de vogeltjes luisteren
* voor mezelf kiezen en meer ruimte innemen
* ontdekkingsreizigster nieuwe stijl zijn
* mijn tuin heel mooi maken
* zwerven over de Drentse hei en daar de zon onder zien gaan
* naar Burning Man gaan
* picknick met vriendinnen in het bos of aan het Reitdiep om mijn verjaardag te vieren. Of gewoon het leven.
* elke dag stilstaan bij mijn geluksmomentje
* oesters eten aan het strand
* een vet gave zintuigenreis geven met Maaike en Alexandra waarin vrouwen wezenlijk aangestoken worden…

En geheid ga ik schrappen en aanvullen en tegelijkertijd ook uitvoeren. Ben benieuwd naar jouw lijst. Doe je mee? #mijnbucketlist