De film Wild

In de zomer zag ik de film Wild.  Het verhaal gaat over Cheryl Strayed die besluit the Pacific Chrest Trail te lopen. quote wildEen trail dat over een afstand van 4286 kilometer in de bergachtige gebieden langs de Amerikaanse westkust loopt, vanaf de grens met Mexico in het zuiden naar de grens met Canada in het noorden. Ze onderneemt deze tocht na haar scheiding, het overlijden van haar moeder en jaren van roekeloos destructief gedrag. Onervaren en eigenlijk niet echt wetende waarom ze aan zo’n tocht begint, staat ze in the middle of nowhere in de woestijn. De start van haar 3 maanden durende trektocht. Het levert prachtige beelden op van de ongerepte natuur en een inkijk hoe Cheryl stap voor stap geconfronteerd wordt met haar eigen verhaal over de werkelijkheid, haar vragen waar ze antwoord op wil krijgen, haar angst en de neiging om op te geven. Naarmate ze verder komt wordt haar rugzak letterlijk en figuurlijk lichter.

In haar zoektocht ervaart Cheryl steeds meer dat het stellen van vragen over het waarom, hoe, wat en wanneer, uiteindelijk er niet toe doet. Haar werkelijkheid is slechts een verhaal dat zij zelf geschreven heeft. perceptiesCynisme, slachtoffergedrag en hardheid maken steeds meer plaats voor vertrouwen, leven in het nu, en vrijheid. “Stel je voor dat alles er altijd al was, dat niets bevrijd hoeft te worden”.  Zo komt ze op een regenachtige dag aan bij het eindpunt van haar tocht.

Leren in en van de natuur

Het is niet voor niets dat deze tocht plaatsvindt in de natuur. De natuur heeft een helende werking. Denk maar eens na wat de natuur met jou doet. Uitwaaien op het strand, de geur van een dennenbos op een warme dag, het zien van de ondergaande zon, het luisteren naar het orkest van vogels in de vroege ochtend, het lopen langs een klif, het beuken van de golven op de kust, een vergezicht vanaf een oeroude rots. De natuur brengt ons op de een of andere manier terug naar onze oorsprong. Het geeft ons rust, stilte, ruimte, energie en inspiratie. De natuur is zoals die is, veranderd steeds, volop in beweging.

Ook wetenschappelijk onderzoek toont de meerwaarde van de natuur aan op ons welzijn en persoonlijke ontwikkeling. Zowel psychisch als fysiek. Denk aan het verminderen van stress, hoger concentratievermogen, minder gebruik van pijnstillers, meer creativiteit, zelfvertrouwen en eigenwaarde.

Ik ben zelf graag in de natuur om op te laden. Elke dag neem ik de tijd om even een ommetje te lopen. Minimaal een half uurtje door het bos mijn neus achterna. Ook coach ik graag in de natuur. Niet alleen de woestijn maar ook het Drentse land biedt volop metaforen ter inspiratie en bezinning. In de plannen van komend jaar zullen meerder activiteiten plaats gaan vinden in de natuur. Ik hou jullie op de hoogte met mijn nieuwsbrief. Wil je niet wachten en nu al een keertje met mij mee de natuur in? Neem dan gerust contact met me op.